El brownie o marronet d'aparença poc vistosa però realment deliciós és un altre dels dolços que va ser un casual i feliç accident. Té una textura sorprenent per no portar llevat en els seus ingredients cruixent per fora i tendra per dins.
Aquests pastisset nord-americà, de començaments del segle XX, el preferit de Katharine Hepburn és un clàssic de molts receptaris i blogs de cuina.
A partir de la recepta clàssica s’han fet variacions i s’ha reformulat de moltes maneres. Amb xocolata blanc, amb gerds, maduixes, altres fruites o fruits secs, amb caramel o melmelades.
El xef David Heras en el llibre “La cuina dels cartells modernistes" presenta un brownie de galetes i gelat de maduixes amb pebre i crema de cardamom
foto del blog Libros de cocina y gastronomia
o la Gemma del blog La cuina de casa recentment ha presentat un brownie de xocolata amb llet i fruits vermells inspirat en els brownies de Jordi Roca. Per citar alguns exemples.
Sigui quina sigui la versió, des de la més clàssica, fins les més innovadores hi ha unes dades que cal tenir en compte perquè sortí bé.
- Respectar el temps de cocció per aconseguir que sigui tendre per dins.
- Les nous que es fan servir en el clàssic brownie són les de pacana. (he posat les del país)
- Resulta perfecte si l’acompanyem amb nata líquida freda.
- Convé menjar racions petites pel seu alt contingut calòric.
Pendent de publicar el brownie des de que vaig començar el blog, volia que fos el temps de les nous, producte excel·lent i, entrada la tardor al punt de l’hivern.
Nutricionalment són unes postres calòriques però tot depèn de la quantitat que mengem, a més a més la teobromina, substància que porta la xocolata ens ajudarà a pujar els ànims i les nous com escriu la Dra. Pilar Senpau en el seu llibre Fruits de la vida: "Cuiden el nostre cervell aporten gran quantitats de vitamina E, reina dels antioxidants, actua eliminant els radicals lliures i el colesterol dolent o LDL, permet a les nostres artèries cerebrals estar en les millors condicions per fer arribar oxigen a les neurones”.
Les nous són el fruit de la noguera. El temps de recol·lecció és a la tardor, podrem fer pa, galetes, o pastissos, però també es poden utilitzar verdes per fer la ratafia. Les nous són consumides des de l’ època dels grecs.
El Brownie un pastisset ben fàcil (6 o 8 persones)
Ingredients:
- 120 gr. de farina
- 150 gr. de sucre
- 1 pensament de sal
- 2 ous de gallines felices
- 120 gr. de mantega Cadí o la que us agradi
- 175 gr. de xocolata negre fondant
- 1 c/c* de xocolata pur Valor
- 150 gr. de nous del país pelades
Preparació i cocció
En una safata rectangular posem paper anti-adherent, enmantegar. Reservem.
Fondrà al bany maria la xocolata i la mantega. Reservar
En un atuell batre els ous amb el sucre i el pensament de sal.
Afegir la xocolata i la farina pel sedàs.
Incorporar-hi les nous i afegir la c/c* de xocolata pur
Abocar-ho en el motlle igualar la superfície amb una espàtula.
Entrar al forn pre-escalfar a 180º C uns 25 minuts
Comproveu amb una agulla, si surt neta és cuit.
*c/c = cullera de cafè
c/p = cullera de postres
c/s = cullera de sopa
El resultat a taula del brownie és excel·lent, es presenta tallat en trossets rectangulars i si s'acompanya amb gelat de vainilla o d’iogurt, una delícia. Tindrem la satisfacció personal que hem fet un dolç boníssim. El brownie no deixa indiferent a ningú amb un cafè o un te resulta excel·lent per una tarda de fred.
Bon profit!
Estris: Atuells, espàtules, sedàs, bàscula, safata, paper antiadherent
En record i homenatge a Mandela i a l'actriu Katharine Hepburn, el brownie i l'escena de la pel·lícula: "Guess Who's Coming to Dinner?"
Us agradarà:
Us agradarà: